Відділення надання соціальних та реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю Святошинського району м Києва

До відділення зараховуються діти віком від 2 до 18 років за рішенням районної комісії з питань розгляду заяв про надання соціальних та реабілітаційних послуг з діагнозами: ДЦП, розумовою відсталістю, ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки, синдром Дауна, аутизм, а також діти до 2 років, які мають ризик отримати інвалідність (за наявності медичних висновків та з урахуванням пропозицій комісії).

З метою розвитку системи соціальних послуг, виявлення потреб в їх отриманні сім’ям з дітьми з інвалідністю відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації від 29.05.2018 № 902 «Про внесення змін до розпорядження Київської міської державної адміністрації від 15.05.2003 № 810» з 2003 року у Святошинському районі функціонує відділення надання соціальних та реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва.
Відділення забезпечує реалізацію завдань, визначених Законом України «Про соціальні послуги», постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 № 80 «Про затвердження Порядку надання інвалідам, дітям-інвалідам і дітям віком до двох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, реабілітаційних послуг», Державним стандартом денного догляду, затвердженим наказом Міністерства соціальної політики України від 30.07.2013 № 452, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09.08.2013 за № 1363/23895 та іншими нормативно-правовими актами щодо забезпечення прав дітей з інвалідністю на отримання соціальних та реабілітаційних послуг.
Надання соціальних та реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю, підвищення якості послуг здійснюється шляхом запровадження моделі безперервного супроводу родини та моніторингу їх результативності. Саме завдяки комплексній роботі спеціалістів відділення організовано надання послуг максимально якісно і зручно, що дає змогу залишатись дітям в родинах, а не переводити їх до інтернатних закладів.
Відділення надає наступні послуги: соціальна послуга денного догляду, послуги з ранньої, соціальної, психологічної, логопедичної, фізичної реабілітації, медичний супровід, музичні та інші послуги.
До відділення надання соціальних та реабілітаційних послуг зараховуються діти віком від 2 до 18 років. У відділенні працює 7 груп, в кожній групі перебуває від 8 до 10 дітей. На сьогодні у відділенні перебуває    83 дитини. Кожна дитина кожні півроку проходить поглиблене обстеження з метою виявлення реального рівня її розвитку і визначення для неї подальшої індивідуальної реабілітаційної програми. Крім того, з 2017 року у відділенні функціонує група «Мрійники» для осіб з інвалідністю віком від 18 до 35 років для отримання соціальної, медичної, трудової, психологічної адаптації та створення умов формування соціально-адаптивної та соціально-продуктивної особистості.
Дітям надаються реабілітаційні послуги, а саме: соціально-педагогічні; медичні; психологічні; логопедичні; соціально-культурні. Протягом І півріччя 2019 року 83 дитини отримали 111,8 тисяч різних реабілітаційних послуг.
З дітьми проводять щоденно заняття вихователі, практичні психологи, вчителя-логопеди, вчитель-дефектлог, інструктор з фізкультури, музичний керівник, медична сестра з масажу, медична сестра з фізіотерапії, яка за призначенням лікаря дітям відділення надає курсове лікування з фізіотерапії, гідромасажу, лікувального масажу тощо.
За останні три роки реабілітацію пройшли:
у 2016 році - 82 дитини: 39 дівчат та 43 хлопця, за такими діагнозами:
- ДЦП та ураження центральної нервової системи - 58 дітей;
- розумова відсталість - 9 дітей;
- дитячий аутизм - 15 дітей;
у 2017 році - 84 дитини: 36 дівчат та 48 хлопця, за такими діагнозами:
- ДЦП та ураження центральної нервової системи - 67 дітей;
- розумова відсталість - 9 дітей;
- дитячий аутизм - 13 дітей;
у 2018 році - 92 дитини: 41 дівчинка та 51 хлопець, за такими діагнозами:
- ДЦП та ураження центральної нервової системи - 46 дітей;
- розумова відсталість - 9 дітей;
- дитячий аутизм - 13 дітей;
за 8 місяців у 2019 році – 83 дитини: 37 дівчат та 46 хлопчиків, за такими діагнозами:
- ДЦП та ураження центральної нервової системи - 57 дітей;
- розумова відсталість - 12 дітей;
- дитячий аутизм - 23 дитини.
Всього протягом 2003-2019 роки реабілітацію пройшли 259 дітей з інвалідністю.
Проведення комплексних заходів дає суттєвий ефект для успішної реабілітації дітей з інвалідністю та успішної інтеграції дітей в суспільство. Завдяки зусиллям команди спеціалістів та педагогів у відділення, діти мають змогу ходити в інклюзивні та спеціальні класи закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти.
На сьогоднішній день, 6 дітей відвідують інклюзивні групи в закладах дошкільної освіти та 6 дітей інклюзивні класи в закладах загальної середньої освіти.
Відділення забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту та розвитку, за нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2010 № 953 «Про встановлення норм харчування та підприємствах, в організаціях та установах сфери управління Міністерства праці та соціальної політики».
Фінансування видатків на утримання відділення надання соціальних та реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю Територіального центру соціального обслуговування Святошинського району м. Києва здійснюється за рахунок коштів міської цільової програми «Турбота. На зустріч киянам». Так у 2018 році та за 6 місяців 2019 року на утримання відділення, згідно  зазначеної програми, профінансовано 12738,7 тис. грн.
Відділення розміщене в приміщенні колишнього закладу дошкільної освіти № 586 за адресою: м. Київ, 03148, вул. П.Чаадаєва, буд. 3-А, та відповідає  санітарно-гігієнічним, протипожежним вимогам, техніці безпеці, безбар’єрній архітектурі, забезпечено  ліфтом та має усі види комунального благоустрою.
Перевезення дітей з інвалідністю до відділення та додому з моменту відкриття щоденно здійснюється спеціалізованими автомобілями марки «Газель» та марки «VOLKSWAGEN TRANSPORTER».
З 2017 року в рамках Програми економічного і соціального розвитку міста Києва на 2017 рік у відділенні проведена 100 % заміна дерев’яних вікон на сучасні металопластикові. Крім того проведено утеплення частини фасаду для створення комфортних, безпечних умов для перебування та реабілітації дітей з інвалідністю.
У 2018 році в рамках Програми економічного і соціального розвитку міста Києва на 2018 рік у дітей завершені роботи з термомодернізації фасаду та виконані наступні види ремонтних робіт:
- встановлення пандусу та ремонт вхідної групи;
- ремонт пожежних виходів (установка металопластикових та залізних дверей  та металевих козирків);
- ремонт покрівлі та заміна зовнішнього освітлення;
- ремонт коридору першого поверху та чотирьох маршових сходів;
капітальний ремонт 3-х груп;
- ремонт приміщення пральні;
- заміна труб ГВП та системи опалення.

Коментарі